Vragen of advies?

of mail ons op:

Tips en advies

Het aanleggen van een pad van grind of split

Paden en terrassen van grind en splitpassen bij veel tuinstijlen. Een voordeel van een pad met een toplaag van grind of split is dat je het hoort als er iemand overheen loopt. Bij het aanleggen van een terras of pad van grind, ga je als volgt te werk:

  • Zet het terras en/of pad uit en egaliseer de grond.
  • Breng een ondergrond van anti-worteldoek aan, zodat er geen gras of onkruid door uw grind heen gaat groeien.
  • Breng een kantopsluiting aan die iets hoger ligt dan het pad of terras. Daarmee voorkom je dat grind en split op het gras en in de border terechtkomen. Hol paden eventueel in het midden iets uit.
  • Breng een ca. 5 cm dikke laag grind of split aan. Als je een slechte, zachte ondergrond hebt, breng dan eerst een laag gebroken puin aan, die je goed aanstampt. Stort daarop de laag grind of split.

Het berekenen van de benodigde hoeveelheid zand, grind of split

Voor ophoogzand:
  • Vermenigvuldig de lengte, breedte en hoogte van het op te hogen stuk met elkaar en reken daar 15-20% bij, i.v.m. het aanzakken van het zand. Rekenvoorbeeld: U heeft een pad van 10 meter lang, 95 centimeter breed en wilt daar 30 cm ophogen. U heeft dan 10 x 0,95 x 0,3 x 1,2 = 3,4 m3 zand nodig. In dit geval zullen drie bigbags en één minibag voldoende zijn.
  • Voor grind of split voor tuin of oprit op een verharde ondergrond:
    Bij een dikte van 4-5 cm heeft u voor elke 20 vierkante meter (m2) één kuub grind/split nodig. Dit is ca. 1.500 kg grind/split.